Κτήμα Παπαδοπούλου
Οι επιλογές σας δεν σταματούν εδω
Σε μια απόσταση μόλις 5 χλμ από το κτήμα μπορεί κάνεις να βρει δραστηριότητες και χώρους επίσκεψης για κάθε εποχή. Απολαύστε την διαμονή σας και γεμίστε με εικόνες και εμπειρίες επιλέγοντας μια από τις παρακάτω.
Πάμε για βουτιά
Σε 15' εισαι στο νερό
Σε απόσταση μόλις 20 χλμ από το κτήμα μπορετέ να βρείτε οργανωμένες παραλίες και να απολαύσετε το μπάνιο σας σε καταγάλανα νερά. Ο νομός Καβάλας φημίζεται για τη μεγάλη ακτογραμμή του και για τις υπέροχες παραλίες του –όλες με γαλάζια σημαία!– που θυμίζουν ελληνικό νησί.
Θέατρο Φιλίππων
Τέχνη και Ιστορία
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της ανατολικής Μακεδονίας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και την μετονομάζει (Φίλιπποι). Μετά την μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό.
Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ.Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι:τα τείχη και η ακρόπολη, το θέατρο, ηαγορά (Forum), ηπαλαίστρα, ηφυλακή του Αποστόλου Παύλου, η Βασιλική Α, η Βασιλική Β, η Βασιλική Γ και ο Οκταγωνικός ναός. Στο χώρο λειτουργεί και το Μουσείο Φιλίππων.
Λασπόλουτρα
Ευεξία & θεραπεία στη λάσπη
Πρόκειται για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ένας χώρος όπου ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση θεραπευτικού πηλού και ιαματικού νερού.Αιώνες πριν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.
Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου «ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ' αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική (σε διάφορες λειτουργίες, χάρις σε ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό). Πιο συγκεκριμένα ενδείκνυται για ρευματολογικές διαταραχές, μετατραυματικές αγωγές, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, επίσης χρησιμοποιείται στην αισθητική σαν καλλυντικό.
Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας
Η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή
Σύμφωνα με τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά, ο Απόστολος Παύλος έφθασε στους Φιλίππους, τη σπουδαιότερη πόλη της περιοχής, τον χειμώνα του 49-50 μ.Χ., κατά την πρώτη περιοδεία του στην Ελλάδα. Επισκέφθηκε το μέρος όπου συγκεντρώνονταν κάθε Σάββατο οι λίγοι Ιουδαίοι, στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη. Εδώ, για πρώτη φορά το κήρυγμά του παρακολούθησαν και γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Λυδία από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας. Η Λυδία ήταν η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία που βαπτίστηκε χριστιανή από τον Παύλο μαζί με την οικογένειά της και στη συνέχεια και η ίδια βοήθησε στη διάδοση του χριστιανισμού.
Σε ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο. Στην όχθη του ποταμού, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση έγινε η βάπτιση της Λυδίας, υπάρχει και υπαίθριο βαπτιστήριο, σε σχήμα σταυρού, όπως εκείνα που σώζονται στις παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Φιλίππων. Εδώ, κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της μνήμης της Αγίας Λυδίας, πραγματοποιούνται βαπτίσεις ενηλίκων.
Η Παλαιά Καβάλα
Εσκί Καβάλα
Η Παλαιά Καβάλα (γνωστό και ως Εσκί Καβάλα) είναι χωριό του Δήμου Καβάλας, αναγνωρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός. Οι βραχογραφίες που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή ήδηαπό τους προϊστορικούς χρόνους. Τα αρχαία μεταλλεία (πολλά από τα οποία σώζονται έως σήμερα) δηλώνουν πως τα Σκάβαλα – όπως ονομαζόταν ο αρχαίος οικισμός – ήταν ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι εδώ βρισκόταν η Σκαπτή Ύλη.Γύρω στο 1391, τα Παλαιά Σκάβαλα κατοικούνται και πάλι από Καβαλιώτες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο, μετά την καταστροφή της πόλης τους (Χριστούπολις), από το Τουρκικό στρατό.Σύντομα όμως το χωριό θα κατοικηθεί από Τούρκους, οι οποίοι μάλιστα θα αλλάξουν το όνομα του σε EskiKavala (eski σημαίνει παλιό). Οι Τούρκοι έμειναν στη Παλιά Καβάλα έως το 1923, μετά την συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών αποχώρησαν και το χωριό κατοικήθηκε πάλι από Έλληνες.
Πέρα από την επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό, μία πεζοπορία στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας είναι ιδανικήαπόδραση για όλες τις εποχές του χρόνου.Το μονοπάτι ενώνει τον οικισμό με το νταμάρι από όπου βγάζανε μάρμαρο καιστη διαδρομή του ο επισκέπτης συναντά έναν υπέροχο νερόμυλο (ο οποίοςτίθεται σε λειτουργία -στο πλαίσιο ημερίδων ενημέρωσης- από τα μέλη του Συλλόγου Παλιάς Καβάλας).Επιπλέον, το μονοπάτι έχει έναν μαγευτικόκαταρράκτη, πνιγμένο στη φύση.Τα ορμητικά νερά του, που πέφτουν από ένα ύψος περίπου12 μέτρων, έχουν λαξεύσει το βράχο και δημιουργούν δυο εντυπωσιακές «βάθρες» με κρυστάλλινα νερά. Δίπλα στον καταρράκτη έχει μια ξύλινη εγκατάσταση όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει και να γευματίσει.
Τα βήματα του Απόστολου Παύλου
Απόστολος των Εθνών
Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Στο πλαίσιο των ταξιδιών του για τη διάδοση του Χριστιανισμού, ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε και την Ελλάδα, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και διδάσκοντας το έργο του Ιησού
Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου οι σύγχρονοι κάτοικοι της Καβάλας έκτισαν λαμπρό μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου PinoPastorutti για να τιμήσουν το γεγονός.Στη συνέχεια, ο Απόστολος περπάτησε πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που διασώζεται μέχρι και σήμερα και διέσχισε τα 12 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη των Φιλίππων, «ήτιςεστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία» (Πρ. 16, 12), όπου ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την ευσεβή Λυδία. Τον συνόδευαν ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο απόστολος Τιμόθεος και ο άγιος Σίλας, προς τιμή του οποίου λειτουργεί σήμερα στην Καβάλα η ομώνυμη Ιερά Μονή.
Ορειβασία & πεζοπορία
Μονοπάτια στο Παγγαίο
Ο ορεινός όγκος του Παγγαίου με τα 40 χλμ. μήκους και τα 20χλμ. πλάτους εισέρχεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Μερικές από τις ψηλότερες και σημαντικότερες κορυφές του είναι το Μάτι [1956μ], το Δίκορφο ή Τρίκορφο [1940μ], Βοσκός [1858μ] και Αυγό [1835μ]. Από αυτές, η κορυφή Μάτι, παρόλο που είναι η ψηλότερη, δεν παρουσιάζει κανένα ορειβατικό ενδιαφέρον, αφού δρόμος οδηγεί μέχρι το ψηλότερο σημείο της όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις κεραίας τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών.Παρόλο που η περιγραφή των μονοπατιών γίνεται με όσο δυνατόν περισσότερη ακρίβεια, αυτοί που θα θελήσουν να ανεβούν για πρώτη φορά θα ήταν καλό να έρχονταν σε επαφή με τους ορειβατικούς συλλόγους της Καβάλας για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για συνεννόηση σε περίπτωση διανυκτέρευσης στα ορειβατικά καταφύγια του Παγγαίου.
Χιονοδρομικό Φαλακρού
Χειμερινές αποδράσεις
Ιδρύθηκε το 1980 - με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας- με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης.Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία babylift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Μία πίστα snowmobile. Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ.